Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
1. Factura este reglementata doar de Codul fiscal, spre deosebire de alte documente (chitanta, NIR, etc) care sunt reglementate de O2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
2. Poti emite factura fie pe hartie, fie in format electronic.
Daca utilizezi SmartBill Facturare poti emite facturi online, direct din aplicatie, sa le tiparesti daca este necesar sau sa le trimiti direct pe mail clientilor tai.

3.Semnarea și ștampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conțină factura. Cu toate acesteam unele firme opteaza pentru semnarea si stampilarea lor, din diferite motive interne.
Daca utilizezi SmartBill pentru facturare online ai posibilitatea de a aplica imaginea stampilei prin inserarea pozei acesteia pe document sau din contra, poti bifa ca in locul stampilei si semnaturii sa se afiseze textul ca Factura este valabila fara semnatura si stampila, asa cum se arata mai jos:

4. Pentru ca o factură să fie considerată factură electronică, aceasta trebuie să fie emisă și primită în format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind opțiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip xml, pdf.
Sunt facturi electronice | NU sunt facturi electronice |
Facturile create pe suport hârtie , scanate, trimise și primite în format electronic | Facturile create în format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise și primite pe suport hârtie |
Daca utilizezi SmartBill drept program de facturare, poti emite cu usurinta facturile direct din aplicatie, in fomat electronic si sa le trimitic automat clientilor tai, pe mail, in format pdf.
Astfel nu mai trebuie sa utilizezi facturi pe hartie, sa le completezi, sa le scanezi si sa le trimiti pe email. Cu SmartBill Facturare poti sa automatizezi acesti pasi fiindca in etafacpa de setari poti sa iti configurezi toate informatiile necesare transmiterii directe catre client a facturii, de indata ce este emisa. Poti personaliza mesajul automat utilizand campurile disponibile, asa cum se arata mai jos :

5. Formatul facturii este lasat la libera alegere a antreprenorilor, atat timp cat sunt prezentate elementele obligatorii.
Pe langa elementele obligatorii care sunt reglementate la art. 319 din Codul fiscal care apar automat pe factura, in SmartBill Facturare mai ai posibilitatea de a adauga si alte elemente optionale cum ar fi telefonul, adresa de email, adresa web, codul client, samd.

In plus, poti sa iti alegi formatul dorit, din mai multe formate disponibile in aplicatie:

6.Factura trebuie sa reflecte o tranzactie reala, care a existat – ex. o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.
7. Nu este obligatorie emiterea facturii decat in situatia in care beneficiarul o solicita in situatiile in care:
- furnizorul are obligatia utilizarii casei de marcat si emite astfel bon fiscal pentru livrarile/prestarile efectuate
- livrările de bunuri și prestările de furnizate către beneficiari persoane neimpozabile fără nominalizarea cumpărătorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de călătorie sau abonamentelor, accesul pe bază de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, târguri, expoziții;
- livrările de bunuri și prestările de servicii catre persoane neimpozabile care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite.
8. Chiar daca firma ta este neplatitoare de TVA, aplicand regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, are obligatia de a emite factura, insa nu va evidentia TVA pe factura.
In SmartBill Facturare aceasta delimitare se face automat, cand introduci codul fiscal al firmei tale pentru a-ti seta contul. Automat, in urma verificarii de catre aplicatie a informatiilor publice, se seteaza calitatea de neplatitor de TVA si implicit regulile de emitere a facturilor, fara TVA.
9.Ca exceptie de la regulile de emitere a facturii, o companie care efectueaza operatiunile scutite prevazute la art. 292 din Codul fiscal nu are obligatia de a emite factura. Printre acestea enumeram: spitalizarea, îngrijirile medicale și operațiunile strâns legate de acestea, servicii stomatologice, activitatea de invatamant, meditațiile acordate în particular de cadre didactice, servicii culturale, servicii publice postale, etc.
10.Termenul de emitere a facturii este cel tarziu 15 a lunii urmatoare faptului generator sau a datei incasarii avansului (daca este cazul). Baza legala: art. 316 alin. (16) Codul fiscal.
Pe langa partea de emitere de facturi, in SmartBill Facturare mai ai si partea de rapoarte care iti arata statistici privind evolutia vanzarilor, produsele cele mai bine vandute, situatia facturilor neincasate.

Cred ca e o mare confuzie, o factura doar “creata” intr-un program de contabilitate si trimisa pe e-mail nu este nici pe departe o factura electronica conform legislatiei in vigoare!!
Adica, factura tot trebuie imprimata si arhivata fizic!
Asta pentru ca doar cu un simplu document trimis pe e-mail nu putem trece testul pentru o factura electronica.
Emiterea directă a facturii electronice se face ȋn conformitate cu Legea nr. 148/2012. O factura electronica trebuie sa intruneasca si următoarele caracteristici:
*** sa fie semnată electronic conform Legii nr. 455/2001 privind semantura electronica
*** sa fie marcată temporal conform Legii nr. 451/2004 privind marca temporala
*** sa fie arhivata vreme de 10 ani (ca orice factura) intr-o arhiva electronica
Asta garanteaza autenticitatea, integritatea si nerepudierea. Altfel ma apuc sa deschid o factura primita pe mail in Adobe Photoshop si o modific dupa cum doresc eu. Sau furnizorul o modifica dupa bunul plac dupa ce mi-a trimis-o.
Altfel ajungem sa ne lasam descoperiti pentru situatii neplacute in caz de control!